Już kiedyś wam pisałam o tych przyprawach z których mój mężuś coś dobrego za zamkniętymi  drzwiami gotował pyszności;)

Uwielbiam jak mój mąż gotuje.

Jednak mężczyźni to chyba najlepsi kucharze świata;)

Prócz Magdy Gesler – a swoim zdaniem to lubię ją i jej program – podpatruję jak dobrze gotuje;)

 

 

OPISZĘ WAM CO DOSTAŁAM I WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

(niektóre fragmenty są zapożyczone od Pani Darii Zielińskiej która wysłała mi te pyszne przyprawy)

 

PIEPRZ CYTRYNOWY

w TYM PIEPRZU WYCZUWALNA JEST DOŚĆ PIĘKNA NUTKA CYTRYNOWA.

WYCZUWAMY ŁAGODNE I OSTRE SMAKI

W SKŁAD PIEPRZU CYTRYNOWEGO WCHODZĄ

-PIEPRZ NATURALNY

-KURKUMA

-CZOSNEK

-CUKIER

-KONCENTRAT CYTRYNOWY

MNIE ON BARDZO PRZYPADŁ DO GUSTU PONIEWAŻ MÓJ MĄŻ JEST NA DIECIE PONIEWAŻ MA CUKRZYCĘ TYP.B CZYLI ZE WZGLĘDU NA NADWAGĘ

W TYM PRZYPADKU MUSI TROSZKĘ SPAŚĆ Z KILOGRAMÓW W DÓŁ A LE TO NIC

GOTUJEMY NA PARZE TAK JAK SIĘ JUŻ WAM DAWNO CHWALIŁAM IŻ MĄŻ KUPIŁ MI PAROWNIK DO GOTOWANIA.

PIEPRZU CYTRYNOWEGO UŻYWAM DO PAROWANEJ I SMAŻONEJ RYBY.

MOŻNA DODAĆ DO SOSÓW CZY SAŁATEK

PANI DARIA PROPONUJE DO SAŁATEK Z FETĄ, TUŃCZYKIEM, OGÓRKIEM

CENA TAKIEGO PIEPRZU 5ZŁ ZA 50G LUB 35.38ZŁ ZA 1KG

 

CZUBRYCA CZERWONA OSTRA

PRZYPRAWA TA POCHODZI Z BUŁGARII

jest to mieszanka zioła, która nie zawiera soli oraz żadnych dodatków.

CZUBRYCA TO BARDZO OSTRA PRZYPRAWA JEŚLI KTOŚ LUBI NAPRAWDĘ OSTRE POTRAWY POWINIEN ZAKUPIĆ SOBIE WŁAŚNIE CZUBRYCĘ.

PANI DARIA ZAPROPONOWAŁA IŻ

Jest to przyprawa, którą stosuje się do bigosu,strogonowa, na pomidory, do zup i gulaszów.Polecam również jako opsypkę do mięs na grilla.

JAKO U MNIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI ZNALAZŁO

-OSTRE SKRZYDEŁKA Z PIEKARNIKA

-STROGONOW

-GULASZ WĘGIERSKI

cena 4zł za 40g

 

 

POMIDOR Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ

PYSZNY DODATEK DO RÓŻNYCH POTRAW

W SKŁAD PRZYPRAWY WCHODZĄ

-POMIDOR SUSZONY WIÓREK

-BAZYLIA

-CZOSNEK GRYS

-OREGANO

-SÓL

A PRZEDE WSZYSTKIM TA GENIALNA PRZYPRAWA NIE ZAWIERA GLUTEMINIANU SODU

PANI DARIA PROPONUJE IŻ POMIDORKI które można dodać do pizzy,zapiekanki,spaghetti, na biały serek i na jajeczka,ja dodaje na kanapki-na pierogi.Jest wiele form ale i zależy też od pomysłowości zjadającego

ZGADZAM SIĘ W CAŁOŚCI U MNIE ZNALAZŁO ZASTOSOWANIE

-PIZZA

-ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA CZY MAKARONOWA

-Z BIAŁYM SERKIEM NA KANAPECZKACH

CENA 6zł za 50g

 

 

 

PIEPRZ CZARMNY MIELONY MALABARA

BARDZO OSTRY PIEPRZ NATURALNY

NIE TRZEBA GO DUŻO DODAWAĆ DO POTRAWY BY UZYSKAĆ WYRAZISTY SMAK …

PIEPRZ JEST NAPRAWDĘ OSTRY

MÓJ MĄŻ DODAJE GO DO WSZYSTKIEGO TAK MU POSMAKOWAL BO LUBI OSTRE;)

4ZŁ ZA 5OG

 

 

 

 

 

 

 

 

MAJERANEK

PRZYPRAWA ZNANA POWSZECHNIE KAŻDEMU ALE TEN MAJERANEK JEST NASZ POLSKI PRAWDZIWY.POCHODZI Z WIELKOPOLSKI 94% ZAWARTOŚCI TO OLEJKI ETERYCZNE

i nie ma sobie równych.Suszony jest naturalną i tradycyjną metodą dlatego też jego zapach jak i aromat utrzymują się przez bardzo długi czas.Proszę spróbować otrzeć go w palcach a sama Pani poczuje, a jeszcze lepiej niech Pani da do powąchania babci albo mamie-bo starsze roczniki pamiętają zapach prawdziwego majeranku.Tak powtarzają nam klienci-dlatego też sama pani to zasugerowałam.(PANI DARIA)

TAK TO PRAWDA CO NAPISANE POWYŻEJ ZAPACH PRZYPOMNIAŁ SIĘ MOJEJ BABCI I JUŻ U NIEJ ZOSTAŁ CHOĆ NAJPIERW UGOTOWAŁYŚMY PYSZNY CZERWONY BARSZCZYK MNIAMNIUCHO U BABCI;)

 

TEN ZAPACH I SMAK DAJE SIĘ OCZAROWAĆ NA CO DZIEŃ

UWIELBIAM DODAWAĆ MAJERANKU DO MIĘS, BARSZCZU CZERWONEGO,

 

DOWIEDZIAŁAM SIĘ TAKŻE ZE MAJERANEK JEST DOBRY NA

-KASZEL

-REGULACJE TRAWIENIA

-DO PRODUKCJII LIKIERÓW (OLEJEK)

-DO MYDEŁ I PERFUM

CENA 40G ZA 4ZŁ

 

I OSTATNIA PRZYPRAWĄ JAKĄ DOSTAŁAM JEST

PIEPRZ ZIARNISTY

LUBIE DODAWAĆ GO DO PIECZENI, SOSÓW ZUP,

MA BARDZO WYRAZISTY ZAPACH I SMAK

PO ZMIELENIU ŚWIETNIE NADAJE SIĘ NA POMIDORKA I INNE POTRAWY.

CENA 50G 4ZŁ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYPRAWY NADAJĄ NASZYM POTRAWĄ DUŻO SMAKU I AROMATU A ZARAZEM WDZIĘKU

KAŻDA POTRAWA DZIĘKI DOBRZE DOBRANYM PRZYPRAWĄ JEST WYJĄTKOWA I JEDYNA W SWOIM RODZAJU;)

DZIĘKUJĘ PANI DARII ZA POZNANIE CZUBRYCY – KTÓREJ NIGDY NIE ZNAŁAM

MYŚLĘ ŻE DZIĘKI PANI DARII BĘDĘ MOGŁA POZNAĆ WIELE WIĘCEJ PRZYPRAW Z KTÓRYMI JAKO MŁODA MAMA , ZONA I KUCHARKA JESZCZE NIE MIAŁAM DO CZYNIENIA W KUCHNI;) BO PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA;)